niedziela, 22 grudnia 2013

Piernik tradycyjny




Oto przepis na piernik tradycyjny, bez jajek i tłuszczu i bez gotowej mieszanki przyprawowej. O wyczuwalnych nutach anyżu i gałki muszkatołowej. Taki piernik możemy długo przechowywać.


Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. miodu
  • 1 szkl. mleka
  • łyżeczka anyżu w ziarenkach lub mielonego, może być też gwiazdka anyżu utarta w moździerzu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 4 szczypty czarnego pieprzu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól


Mleko podgrzewamy z miodem, aż się rozpuści. Do miski miksera przesiewamy mąkę z przyprawami i szczyptą soli. Dodajemy cukier. Mieszając dodajemy rozpuszczony w mleku miód. Dosypujemy sodę i ukręcamy gładkie ciasto.
Małą formę smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek jest suchy, piernik jest gotowy.

Ostudzone ciasto możemy przekroić na pół i przełożyć powidłami. Wierzch dekorujemy wg upodobania.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz