Oto przepis na piernik tradycyjny, bez jajek i tłuszczu i bez gotowej mieszanki przyprawowej. O wyczuwalnych nutach anyżu i gałki muszkatołowej. Taki piernik możemy długo przechowywać.
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl. miodu
- 1 szkl. mleka
- łyżeczka anyżu w ziarenkach lub mielonego, może być też gwiazdka anyżu utarta w moździerzu
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 4 szczypty czarnego pieprzu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
Mleko podgrzewamy z miodem, aż się rozpuści. Do miski miksera przesiewamy mąkę z przyprawami i szczyptą soli. Dodajemy cukier. Mieszając dodajemy rozpuszczony w mleku miód. Dosypujemy sodę i ukręcamy gładkie ciasto.
Małą formę smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek jest suchy, piernik jest gotowy.
Ostudzone ciasto możemy przekroić na pół i przełożyć powidłami. Wierzch dekorujemy wg upodobania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz