niedziela, 22 grudnia 2013

Cytrynowo- marcepanowe choinki




Pyszne małe drobiazgi. Ciasteczka są cytrynowo- marcepanowe, mają cudowny aromat, który przywołuje na myśl Święta. Kruche ciasteczka, z którymi każdy sobie poradzi, nawet początkujący w kuchni. Jeśli podamy je ułożone na kształt choinki efekt murowany!


Składniki:

  • 10 dag masy marcepanowej
  • 3 łyżki startej skórki cytrynowej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 175g mąki pszennej
  • 75g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag margaryny
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Masę marcepanową dzielimy na małe kawałki,rozcieramy mikserem wraz z sokiem i skórką cytrynową.
Mieszamy mąkę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodajemy sól oraz łączymy z masą marcepanową.
Dodajemy margarynę. Ugniatamy gładkie ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto na 0,5 centymetra i wykrawamy dowolne kształty, u mnie gwiazdki różnych rozmiarów.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
Wystudzone ciasteczka układamy w formie choinki, od największego kształtu do najmniejszego.Posypujemy przesianym cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz