piątek, 28 grudnia 2012

Tort czekoladowy bez pieczenia

Torcik nie wymagający wiele naszej pracy. Potrzebujemy około 15 - 20minut i doliczamy czas chłodzenia.


Składniki:

  • 500 ml kremówki
  • 4 tabliczki deserowej czekolady
  • 300g herbatników
  • łyżka cynamonu
  • 175g masła
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego albo typu Passoa
  • wiórki białej czekolady do dekoracji
  • ok.15 migdałów

 Podgrzewamy kremówkę w rondelku. Łamiemy czekoladę na kawałki i wkładamy do garnka.
Mieszamy, aż czekolada idealnie się połączy i powstanie gładka masa.
Odstawiamy do schłodzenia na ok 1,5 h. Gdy jest zimno na dworze, wystarczy wystawić za okno na 20 minut, a masa szybko nam się mocno ochłodzi. Uwaga, nie może zastygnąć!

Ciastka drobno kruszymy. Możemy rozkruszyć je w blenderze albo po prostu wsypać ciastka do woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta. Masło roztapiamy.Pokruszone ciastka mieszamy z masłem,cynamonem i likierem. Powinna powstać dość lepka masa. Okrągła formę smarujemy masłem i wykładamy masę. Dociskamy. Odstawiamy również do schłodzenia. Schłodzoną masę czekoladową ubijamy i wykładamy na schłodzony spód.Wyrównujemy powierzchnię. Za pomocą specjalnej szprycy robimy gwiazdki z kremu wokół tortu, przyozdabiamy wiórkami białej czekolady. Na każdej gwiazdce kładziemy 1 migdała.

Jeśli nie mamy szprycy ani rękawa cukierniczego, wkładamy krem do zwykłego woreczka, ucinamy ostrożnie koniec i dekorujemy ciasto. Tort można posypać również kakao.

Tort przechowujemy w lodowce. Kroimy na niewielkie porcje, ponieważ jest dość słodki. Ale i tak z każdym kęsem ma się ochotę na więcej....





1 komentarz: