Składniki:
- 500 ml kremówki
- 4 tabliczki deserowej czekolady
- 300g herbatników
- łyżka cynamonu
- 175g masła
- 4 łyżki likieru pomarańczowego albo typu Passoa
- wiórki białej czekolady do dekoracji
- ok.15 migdałów
Podgrzewamy kremówkę w rondelku. Łamiemy czekoladę na kawałki i wkładamy do garnka.
Mieszamy, aż czekolada idealnie się połączy i powstanie gładka masa.
Odstawiamy do schłodzenia na ok 1,5 h. Gdy jest zimno na dworze, wystarczy wystawić za okno na 20 minut, a masa szybko nam się mocno ochłodzi. Uwaga, nie może zastygnąć!
Ciastka drobno kruszymy. Możemy rozkruszyć je w blenderze albo po prostu wsypać ciastka do woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta. Masło roztapiamy.Pokruszone ciastka mieszamy z masłem,cynamonem i likierem. Powinna powstać dość lepka masa. Okrągła formę smarujemy masłem i wykładamy masę. Dociskamy. Odstawiamy również do schłodzenia. Schłodzoną masę czekoladową ubijamy i wykładamy na schłodzony spód.Wyrównujemy powierzchnię. Za pomocą specjalnej szprycy robimy gwiazdki z kremu wokół tortu, przyozdabiamy wiórkami białej czekolady. Na każdej gwiazdce kładziemy 1 migdała.
Jeśli nie mamy szprycy ani rękawa cukierniczego, wkładamy krem do zwykłego woreczka, ucinamy ostrożnie koniec i dekorujemy ciasto. Tort można posypać również kakao.
Tort przechowujemy w lodowce. Kroimy na niewielkie porcje, ponieważ jest dość słodki. Ale i tak z każdym kęsem ma się ochotę na więcej....
mniam mniam, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuń