piątek, 28 grudnia 2012

Ratatuja na sposób grecki

Szybkie zdrowe danie jednogarnkowe. Przemyciłam w nim smaki mojej ukochanej Grecji.
Danie lekkie i niskokaloryczne, polecam wszystkim na diecie!

Składniki:

  • 1 mały bakłażan
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cukinie
  • 0,5 szkl. czarnych oliwek
  • 3 sparzone pomidory bez skórki albo puszka pomidorów
  • 0,5 opakowania sera typu feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kilka gałązek tymianku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta mięty
  • sól, pieprz,
  • szczypta curry

Kroimy drobno cebulę i czosnek, podsmażamy na oliwie z oliwek. Paprykę oczyszczamy, kroimy w paski, a potem jeszcze na mniejsze kawałki. Cukinię obieramy i kroimy w półplasterki. Dodajemy paprykę i cukinię do podduszonej cebuli. Bakłażana kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do warzyw, podsmażamy, odrobinę podlewając wodą,około 7 minut. Wlewamy puszkę posiekanych pomidorów bądź drobno posiekane świeże pomidory i 0,5 szkl. wody. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Dodajemy wszystkie zioła i oliwki.
Dusimy około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotowe danie posypujemy rozkruszonym serem.

Ratatuja świetnie smakuje z brązowym ryżem albo z kaszą gryczaną.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz