niedziela, 27 stycznia 2013

Biszkoptowe omleciki

Omleciki przygotowuje się w kilkanaście minut. Są lekkie i puszyste, z niskim indeksem glikemicznym, idealne dla osób na diecie. Możemy przyrządzić je zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek czy kolację.
Z podanych składników otrzymamy 3-4 omleciki.Są sycące, ja się jednym najadłam:)

Składniki:


  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 6-7 pastylek słodziku lub 2 łyżki cukru pudru dla osób nie dbających o dietę
  • 1 kropla aromatu cytrynowego lub waniliowego
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • dowolne owoce, mogą być mrożone, najlepiej jagodowe np.maliny, truskawki

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Wyłączamy mikser i przesiewamy do masy mąkę. Delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię teflonową. Na gorącą suchą patelnię kładziemy po 2 łyżki ciasta tworząc koło. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony.
Słodzik rozgniatamy w moździerzu. Ricottę rozcieramy w misce, dodajemy sypki słodzik i kroplę aromatu.
Łączymy składniki.
Na połowie omlecika kładziemy serek ricotta i posypujemy owocami. Składamy na pół. Wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem.
Jeśli używamy owoców mrożonych, podgrzewamy je przez chwilę w rondelku, aby zmiękły i się ociepliły.
Omleciki możemy podawać również z bitą śmietaną albo budyniem, polane polewą. Wtedy jednak nie ma mowy o daniu dietetycznym :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz