Z podanych składników otrzymamy 3-4 omleciki.Są sycące, ja się jednym najadłam:)
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- 6-7 pastylek słodziku lub 2 łyżki cukru pudru dla osób nie dbających o dietę
- 1 kropla aromatu cytrynowego lub waniliowego
- 1 opakowanie serka ricotta
- dowolne owoce, mogą być mrożone, najlepiej jagodowe np.maliny, truskawki
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Wyłączamy mikser i przesiewamy do masy mąkę. Delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię teflonową. Na gorącą suchą patelnię kładziemy po 2 łyżki ciasta tworząc koło. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony.
Słodzik rozgniatamy w moździerzu. Ricottę rozcieramy w misce, dodajemy sypki słodzik i kroplę aromatu.
Łączymy składniki.
Na połowie omlecika kładziemy serek ricotta i posypujemy owocami. Składamy na pół. Wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem.
Jeśli używamy owoców mrożonych, podgrzewamy je przez chwilę w rondelku, aby zmiękły i się ociepliły.
Omleciki możemy podawać również z bitą śmietaną albo budyniem, polane polewą. Wtedy jednak nie ma mowy o daniu dietetycznym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz