Składniki:
- 500 ml bulionu
- 40 dag groszku
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1,5 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki masła
- 150 ml śmietanki 18%
- sól
- pieprz
Czosnek, imbir i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy groszek i dusimy 5-7 minut. Zagotowujemy bulion i dodajemy do niego warzywa. Zmniejszamy gaz i gotujemy, aż groszek zmięknie. Miksujemy na krem. Odlewamy pół szklanki kremu i mieszamy ze śmietaną. Całość wlewamy z powrotem do garnka i mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku.
Podajemy z groszkiem ptysiowym albo z chlebowymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz