poniedziałek, 28 stycznia 2013

Krem z zielonego groszku

Gęsty, aromatyczny krem z zielonego groszku. Charakteryzuje się piękną soczystą barwą. Cieszy jednak nie tylko oko, ale również podniebienie.

Składniki:

  • 500 ml bulionu 
  • 40 dag groszku 
  •  3-4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula 
  • 1,5 cm kawałek imbiru 
  • 2 łyżki  masła 
  • 150 ml śmietanki 18%
  • sól
  • pieprz

Czosnek, imbir i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy groszek i dusimy 5-7 minut. Zagotowujemy bulion i dodajemy do niego warzywa. Zmniejszamy gaz i gotujemy, aż groszek zmięknie. Miksujemy na krem. Odlewamy pół szklanki kremu i mieszamy ze śmietaną. Całość wlewamy z powrotem do garnka i mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku.
Podajemy z groszkiem ptysiowym albo z chlebowymi grzankami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz