czwartek, 31 stycznia 2013

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana zwana niemiecką. Niektórzy dodają do niej szynkę i jabłka, ale to już raczej wariacja na temat. Ja proponuję przepis klasyczny.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 dużych ogórków konserwowych albo kiszonych
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 mały jogurt naturalny
  • szczypior
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy przestygną, obieramy je i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Cebule kroimy w piórka, ogórki w kostkę. Drobno kroimy szczypior. Ziemniaki kroimy w plasterki i potem w mniejsze kawałki. Do dużej  miski wrzucamy ziemniaki, cebule, ogórki i szczypior. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem. Delikatnie mieszamy z ziemniakami. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sałatka jest za sucha, możemy dodać trochę jogurtu lub śmietany.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz