Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 5 dużych ogórków konserwowych albo kiszonych
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 1 mały jogurt naturalny
- szczypior
- sól
- pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy przestygną, obieramy je i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Cebule kroimy w piórka, ogórki w kostkę. Drobno kroimy szczypior. Ziemniaki kroimy w plasterki i potem w mniejsze kawałki. Do dużej miski wrzucamy ziemniaki, cebule, ogórki i szczypior. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem. Delikatnie mieszamy z ziemniakami. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sałatka jest za sucha, możemy dodać trochę jogurtu lub śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz