Składniki:
- 0,5 główki małej kapusty pekińskiej
- 1 papryka czerwona
- natka pietruszki
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 200g krewetek
- 200g makaronu ryżowego
- olej sezamowy lub z orzechów ziemnych
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 szczypta ostrej mielonej papryki
- 2-3 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- kolendra
- sól
- pieprz
Kapustę pekińską szatkujemy. Paprykę obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w cieniutkie paseczki. Cebulę kroimy w drobne piórka. Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Warzywa mieszamy w misce, dodajemy posiekaną natkę, cukier,oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron ryżowy namaczamy w gorącej wodzie przez 10 minut. Przelewamy zimną wodą.
Krewetki podsmażamy na małej patelni na oleju sezamowym, aż się zarumienią.
Czosnek i imbir obieramy i kroimy w małe plasterki. Rozgrzewamy olej sezamowy w woku. Podsmażamy.
Dodajemy przygotowane warzywa. Zmniejszamy gaz i cały czas mieszamy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry i rozrabiamy ją z warzywami.Możemy dodać odrobinę wody. Warzywa doprawiamy sosem sojowym, curry, szczyptą mielonej papryki oraz octem. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku.
Do miseczek nakładamy makaron z warzywami. Na górze układamy krewetki i posypujemy obficie posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz