wtorek, 5 lutego 2013

Krewetki z makaronem ryżowym z warzywami po azjatycku

Postanowiliśmy po raz pierwszy obrać samodzielnie krewetki. Nie polecam:) Dużo zabawy i zapach mało zachęcający.. lepiej kupić już gotowe obrane. Zaoszczędzimy przy tym dużo czasu, a efekt ostateczny dania będzie taki sam. To danie powstało szczerze mówiąc całkiem przypadkowo. Zostało nam dużo surówki z obiadu i żeby jej nie wyrzucać postanowiłam przyrządzić danie azjatyckie. Spróbujcie, smakuje naprawdę wybornie.

Składniki:

  • 0,5 główki małej kapusty pekińskiej
  • 1 papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 200g krewetek
  • 200g makaronu ryżowego
  • olej sezamowy lub z orzechów ziemnych
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 szczypta ostrej mielonej papryki
  • 2-3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • kolendra
  • sól
  • pieprz

Kapustę pekińską szatkujemy. Paprykę obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w cieniutkie paseczki. Cebulę kroimy w drobne piórka. Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Warzywa mieszamy w misce, dodajemy posiekaną natkę, cukier,oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron ryżowy namaczamy w gorącej wodzie przez 10 minut. Przelewamy zimną wodą.
Krewetki podsmażamy na małej patelni na oleju sezamowym, aż się zarumienią.
Czosnek i imbir obieramy i kroimy w małe plasterki. Rozgrzewamy olej sezamowy w woku. Podsmażamy.
Dodajemy przygotowane warzywa. Zmniejszamy gaz i cały czas mieszamy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry i rozrabiamy ją z warzywami.Możemy dodać odrobinę wody. Warzywa doprawiamy sosem sojowym, curry, szczyptą mielonej papryki oraz octem. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku.
Do miseczek nakładamy makaron z warzywami. Na górze układamy krewetki i posypujemy obficie posiekaną kolendrą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz