środa, 6 lutego 2013

Łosoś na kuskusie

Ten przepis polecam wszystkim, którzy łączą smaki i lubią dania na słodko.
Zmodyfikowałam trochę przepis i zamieniłam świeże morele na brzoskwinie z puszki, a ogórki na zblanszowaną cukinię. Po tej modyfikacji danie było słodkawe, jednak komponowało się świetnie z łososiem.
Oryginalny przepis jest bardziej wytrawny, mniej słodki i taki właśnie wam podaję.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 filety z łososia ok.250g łącznie
  • 1 szkl. kaszki kuskus
  • 1 zielony ogórek
  • 5 moreli
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Łososia myjemy, osuszamy,nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie najpierw skórą do dołu, potem obracamy. Smażymy, aż łosoś będzie złocisty.
Przygotowujemy kuskus według przepisu na opakowaniu. Jeśli nie podano w przepisie, kuskus należy posolić.
Obieramy zielonego ogórka, usuwamy pestki z moreli. Kroimy w kosteczkę, mieszamy z kuskusem, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem. Jeśli użyjemy moreli z puszki, kuskus będzie słodszy.

Odrywamy delikatnie skórę z łososia. Na talerzu formujemy kopczyk z kuskusu, na górze kładziemy rybę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz