niedziela, 3 lutego 2013

Kurczak z nadzieniem orzechowo -pieczarkowym z pietruszką

Wykwintne danie na niedzielę. Świetnie pasują do niego pieczone ziemniaczki z rozmarynem i surówka z selera i jabłka.

Składniki na 4 porcje:
  • 1 duży sprawiony kurczak
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 0,5 szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 0,5 szkl. białego wina
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz

Myjemy i osuszamy kurczaka. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy tymianek, oregano, oba rodzaje papryki, 3 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli, pieprz. Marynatą nacieramy kurczaka. Naczynie żaroodporne smarujemy 3 łyżkami oliwy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Cebulę i pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy.Mocno doprawiamy solą i pieprzem.
Natkę siekamy. W misce mieszamy podsmażone pieczarki i cebulę,  natkę, mielone orzechy, 2 łyżki oliwy i tartą bułkę. Mieszamy dokładnie. Nadzienie powinno być wilgotne. Nadziewamy kurczaka i w razie potrzeby związujemy nogi nicią. Pieczemy około 1,5 godziny. W połowie pieczenia podlewamy białym winem. Podajemy w całości i przy stole dzielimy na części.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz