Składniki na 4 porcje:
- 1 duży sprawiony kurczak
- 0,5 kg pieczarek
- 2 pęczki natki pietruszki
- 0,5 szkl. zmielonych orzechów włoskich
- 1 duża cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 0,5 szkl. białego wina
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 szczypta suszonego tymianku
- 1 szczypta suszonego oregano
- 1 szczypta ostrej mielonej papryki
- sól
- pieprz
Myjemy i osuszamy kurczaka. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy tymianek, oregano, oba rodzaje papryki, 3 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli, pieprz. Marynatą nacieramy kurczaka. Naczynie żaroodporne smarujemy 3 łyżkami oliwy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Cebulę i pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy.Mocno doprawiamy solą i pieprzem.
Natkę siekamy. W misce mieszamy podsmażone pieczarki i cebulę, natkę, mielone orzechy, 2 łyżki oliwy i tartą bułkę. Mieszamy dokładnie. Nadzienie powinno być wilgotne. Nadziewamy kurczaka i w razie potrzeby związujemy nogi nicią. Pieczemy około 1,5 godziny. W połowie pieczenia podlewamy białym winem. Podajemy w całości i przy stole dzielimy na części.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz