sobota, 2 lutego 2013

Roladki drobiowe z boczkiem

Delikatne roladki z rozpływającym się serem, suszonymi pomidorami i skorupką z boczku.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 filety z kurczaka
  • 3 dag żółtego sera w kawałku
  • 2 plasterki szynki
  • 2 pomidory suszone w oleju
  • 4 podłużne plastry wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Filety myjemy i osuszamy. Rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy każdą stronę mieloną papryką, solą i pieprzem. Na środku kładziemy plasterek szynki, pół kawałka żółtego sera i  jednego pomidora. Zwijamy na roladkę i zawijamy brzegi do środka, w razie potrzeby wspomagamy się wykałaczkami.
Rozgrzewamy olej i obsmażamy mocno roladki. Wyjmujemy wykałaczki. Każdą roladkę owijamy 2 plasterkami boczku i przekładamy mięso wraz z olejem ze smażenia do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Boczek na roladce powinien być chrupiący, a tłuszcz wytopiony, wtedy danie jest gotowe.
Podajemy z pyzami skropionymi tłuszczem ze smażenia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz