środa, 13 lutego 2013

Torcik czekoladowy z wiśniami i alkoholem

Pyszny czekoladowy torcik, mocno alkoholowy. Przygotowujemy go dzień wcześniej, wiśnie powinny moczyć się w zalewie nawet 2 dni wcześniej. Podane proporcje wystarczą na małą blaszkę.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50g cukru
  • 10g kakao
  • 1/3 szklanki mąki
  • 200 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 350 ml kompotu z wiśni
  • 5 łyżek wódki
  • 3 łyżki rumu
  • 3 łyżki amaretto
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 50g krokantu migdałowego

Wiśnie osączamy z soku, sok zachowujemy. Owoce zasypujemy brązowym cukrem, zalewamy alkoholem i odstawiamy na dobę. Dodajemy sok, odstawiamy na godzinę.

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywno, następnie stopniowo dodajemy powoli po łyżce cukru, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka. Powinniśmy otrzymać puszysty kogel -mogel bez wyczuwalnych grudek cukru. Mąkę i kakao przesiewamy i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie łopatką, aby masa nie opadła.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Małą formę, mniejszą od standardowej tortownicy wykładamy papier do pieczenia ( samo dno). Pieczemy 25 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Gotowe ciasto obkrawamy w blaszce, wyjmujemy i zdejmujemy papier. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kremówkę ubijamy z łyżką cukru pudru. 150 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na 10 minut, aby przestygła. Ubitą śmietankę mieszamy z czekoladą.

Przestudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty. Wiśnie osączamy z alkoholowej zalewy. Około 10 wiśni odkładamy do dekoracji. Pozostałe owoce mieszamy z kremem czekoladowym. Blaty nasączamy zalewą. Przekładamy kremem, zostawiając trochę kremu do posmarowania wierzchu.
Posmarowany wierzch dekorujemy odłożonymi wiśniami. Boki obsypujemy krokantem.
50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy wierzch tortu.
Tort wkładamy do lodówki na całą noc.






1 komentarz: