wtorek, 12 lutego 2013

Pomysł na śniadanie

Lekkie i pyszne śniadanko : twarożek z łososiem i sałatka z jajka i rzodkiewki. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu- tyle, co ugotowanie jajek. Sałatka z jajka i rzodkiewki to smak mojego dzieciństwa. Mama często robiła tą sałatkę na kolację. Jeśli jesteście na diecie albo znudziły wam się tradycyjne śniadania, polecam te lekkie dania.

Składniki:

  • 200 g chudego twarogu ( 1 kostka)
  • 50g wędzonego łososia
  • 0,5 pęczka koperku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 50 ml mleka
  • 4 jajka
  • 50 ml śmietany 10%
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Gotujemy jajka na twardo.
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko i dokładnie łączymy. Jeśli masa będzie za gęsta,  dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Łososia kroimy w drobne kawałki, siekamy koperek. Dodajemy do twarogu.
Ugotowane jajko na twardo kroimy w kostkę.Pomidorki myjemy i kroimy na 4 części. Twarożek doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Delikatnie łączymy z jajkiem i pomidorkami.

Pozostałe 3 jajka na twardo kroimy w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki i również kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Składniki mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę. Całość delikatnie mieszamy i od razu podajemy.
Sałatkę możemy potraktować jako samodzielne danie, twarożek jemy z pieczywem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz