niedziela, 24 lutego 2013

Pikantna zupa meksykańska

Treściwa zupa z mięsem i ostrą papryczką. Rozgrzewa w zimne dni. Jej ostrość zależy od rodzaju papryczki jakiej użyjecie. Ja często używam chilli, ponieważ jej ostrość jest dla mnie jeszcze do zniesienia, inne typu jalapeno są już dla mnie zbyt pikantne. Istotny jest również czas gotowania zupy z ostrą papryczką. Im dłużej tym pikantniej!

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • 2 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 ostra papryczka
  • 1,5 l bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy w dużym garnku na 2 łyżkach oliwy. Gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione mięso mielone. Podsmażamy 7 minut i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy dalej 5 minut. Mięso zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut. W tym czasie myjemy kolorowe papryki i kroimy je w paseczki. Podsmażamy na pozostałym oleju. Do zupy dodajemy pomidory, kmin rzymski, sól i pieprz. Ostrą papryczkę drobno kroimy. Jeśli zupa ma być bardzo ostra nie wyrzucamy nasion, tylko również dodajemy je do zupy. Na koniec dodajemy osączoną fasolę i podsmażoną paprykę. Gotujemy jeszcze na małym ogniu około 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i do smaku.
Do zupy można dodać również kukurydzę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz