Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 mozzarella
- 0,5 małego zielonego ogórka
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 mała podłużna jasnozielona papryka
- 0,5 pęczka szczypioru z cebulką
- 5 dag żółtego sera w kawałku
- 0,5 szkl. liści bazylii
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 łodyżka świeżego oregano
- pieprz cytrynowy
- sól
- pieprz
Warzywa dokładnie myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze części, pomidorki kroimy na pół. Mozzarellę osączamy z wody i kroimy w kostkę. Siekamy szczypior. Ogórka, papryki i żółty ser kroimy w kostkę.
Mieszamy składniki w salaterce. Polewamy 3 łyżkami oliwy, posypujemy dwoma rodzajami pieprzu.
Bazylię, oregano, pozostałą oliwę, ocet i pół łyżeczki soli wkładamy do rozdrabniacza lub blendera i ucieramy sos. Sosem polewamy sałatkę. Dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz