Babka jest mokra i intensywnie cytrynowa. Jej cechą szczególną jest to, ze znika w błyskawicznym tempie.
Składniki na średnią formę do bab lub keksówkę:
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru pudru
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 budynie o smaku cytrynowym
- 3 łyżki mąki tortowej
- sok i skórka otarta z dużej cytryny
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 0,5 szkl. cukru pudru na lukier
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Gdy składniki się połączą, dodajemy cały czas ucierając po 1 żółtku, sok oraz skórkę z cytryny. Ucieramy jeszcze 2 minuty, następnie dodajemy przesiane przez sito oba rodzaje mąki, budynie i proszek do pieczenia. Ucieramy.
Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką.
Wlewamy ciasto. Babkę pieczemy godzinę przy włączonym termoobiegu.
Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest już gotowa.
Przestudzoną babkę wyjmujemy delikatnie z formy.
Cukier puder mieszamy z 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie mieszamy. Jeśli lukier okaże się za rzadki, dodajemy jeszcze cukru pudru.
Nie pozostaje nam teraz nic innego, jak oblać babkę lukrem, poczekać, aż zastygnie i delektować się jej smakiem :)
Taką babkę cytrynową uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń