czwartek, 17 kwietnia 2014

Babka cytrynowa



Najlepsza babka, jaką w życiu jadłam. Przepis pochodzi z książki " Domowe wypieki' Ewy Aszkiewicz.
Babka jest mokra i intensywnie cytrynowa. Jej cechą szczególną jest to, ze znika w błyskawicznym tempie.


Składniki na średnią formę do bab lub keksówkę:

  • 1 kostka masła
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie o smaku cytrynowym
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • sok i skórka otarta z dużej cytryny
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 szkl. cukru pudru na lukier

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Gdy składniki się połączą, dodajemy cały czas ucierając po 1 żółtku, sok oraz skórkę z cytryny. Ucieramy jeszcze 2 minuty, następnie dodajemy przesiane przez sito oba rodzaje mąki, budynie i proszek do pieczenia. Ucieramy.
Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką.
Wlewamy ciasto. Babkę pieczemy godzinę przy włączonym termoobiegu.
Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest już gotowa.
Przestudzoną babkę wyjmujemy delikatnie z formy.
Cukier puder mieszamy z 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie mieszamy. Jeśli lukier okaże się za rzadki, dodajemy jeszcze cukru pudru.
Nie pozostaje nam teraz nic innego, jak oblać babkę lukrem, poczekać, aż zastygnie i delektować się jej smakiem :)





1 komentarz: