niedziela, 3 marca 2013

Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym

Aromatyczne danie, które przyrządzimy w 15 minut. Delikatnie pikantne, z kremowym sosem z nutą kokosa.
Spróbujcie!

Składniki na 2 porcje:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego ( 165ml)
  • 50 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 płaska łyżeczka mielonego curry
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Gdy lekko się podsmażą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mielone curry i mieszamy. Smażymy jeszcze chwilę.
Następnie dodajemy czerwoną pastę curry i 2 łyżki wody. Przesmażamy 2 minuty. Zalewamy mlekiem kokosowym i śmietanką. Dusimy na wolnym ogniu 5 minut.
Danie podajemy z ryżem. Możemy posypać kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz