Nie wymagają dużo czasu na przygotowanie. Robią się w sumie same:)
Świetnie smakują z modrą kapustą.
Składniki na 4 porcje:
- 4 plastry schabu
- 4 plastry szynki konserwowej
- 4 łyżeczki chrzanu
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżeczkę chrzanu, kładziemy plasterek szynki. Obieramy jabłko i kroimy w ósemki. Na każdym kotlecie kładziemy po 2 ósemki jabłka.
Zwijamy roladki, zawijając końce do środka. Roladki spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Gdy się zrumieni zalewamy roladki szklanką wody i dusimy pod przykryciem około pół godziny, podlewając wodą. Po 15 minutach obracamy roladki. Mąkę rozrabiamy z kilkoma łyżkami wody i zaciągamy sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jeśli dodamy trochę soku jabłkowego uzyskamy pyszny smak sosu.
Smacznego!
Świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i bardzo polecam! Zrobiłam niektóre roladki z serem żółtym i też były smaczne. Warto rozbić schab na cienkie plastry.
OdpowiedzUsuń