czwartek, 4 kwietnia 2013

Roladki schabowe z szynką i chrzanem

Roladki z chrzanem często goszczą na moim stole. Odkąd raz ich spróbowałam, wciąż mam na nie ochotę.
Nie wymagają dużo czasu na przygotowanie. Robią się w sumie same:)
Świetnie smakują z modrą kapustą.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plastry schabu
  • 4 plastry szynki konserwowej
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Mięso myjemy, osuszamy, wkładamy do plastikowego woreczka. Rozbijamy kotlety przy pomocy tłuczka.
Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżeczkę chrzanu, kładziemy plasterek szynki. Obieramy jabłko i kroimy w ósemki. Na każdym kotlecie kładziemy po 2 ósemki jabłka.
Zwijamy roladki, zawijając końce do środka. Roladki spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Gdy się zrumieni zalewamy roladki szklanką wody i dusimy pod przykryciem około pół godziny, podlewając wodą. Po 15 minutach obracamy roladki. Mąkę rozrabiamy z kilkoma łyżkami wody i zaciągamy sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jeśli dodamy trochę soku jabłkowego uzyskamy pyszny smak sosu.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wypróbowałam i bardzo polecam! Zrobiłam niektóre roladki z serem żółtym i też były smaczne. Warto rozbić schab na cienkie plastry.

    OdpowiedzUsuń