sobota, 6 kwietnia 2013

Aromatyczny łosoś na sałacie

Pyszne i zdrowe danie na przykład na kolację. Jest lekkie, o niskim indeksie glikemicznym. Nie potrzebujemy wiele czasu na przygotowanie, rybę można krócej marynować, smak nie będzie po prostu taki intensywny. Wbrew pozorom, mimo użycia ostrej papryczki, danie nie jest pikantne.

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżką sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1cm imbiru
  • 1 żółta ostra papryczka
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 250 g łososia
  • 1 szkl. rukoli
  • 1 szkl.roszponki
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki startego parmezanu

Łososia opłukujemy. Przygotowujemy marynatę : mieszamy łyżkę oliwy, sos sojowy, dodajemy posiekaną papryczkę.Jeśli lubimy pikantne dania, zostawiamy pestki. Imbir obieramy i kroimy w drobno kawałeczki. Dodajemy miód i imbir do marynaty. Jeśli miód jest gęsty podgrzewamy go do rozpuszczenia.
Obtaczamy łososia i zostawiamy na pół godziny.
Opłukujemy oba rodzaje sałaty, osuszamy i układamy na talerzu. Musztardę francuską łączymy z oliwą i polewamy sałaty. Posypujemy parmezanem.
Rozgrzewamy parowar i pieczemy łososia około 10 minut. Jeśli nie mamy parowaru, możemy rybę oczywiście usmażyć.
Rybę układamy na sałatce i posypujemy szczypiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz