Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżką sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1cm imbiru
- 1 żółta ostra papryczka
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 250 g łososia
- 1 szkl. rukoli
- 1 szkl.roszponki
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki startego parmezanu
Łososia opłukujemy. Przygotowujemy marynatę : mieszamy łyżkę oliwy, sos sojowy, dodajemy posiekaną papryczkę.Jeśli lubimy pikantne dania, zostawiamy pestki. Imbir obieramy i kroimy w drobno kawałeczki. Dodajemy miód i imbir do marynaty. Jeśli miód jest gęsty podgrzewamy go do rozpuszczenia.
Obtaczamy łososia i zostawiamy na pół godziny.
Opłukujemy oba rodzaje sałaty, osuszamy i układamy na talerzu. Musztardę francuską łączymy z oliwą i polewamy sałaty. Posypujemy parmezanem.
Rozgrzewamy parowar i pieczemy łososia około 10 minut. Jeśli nie mamy parowaru, możemy rybę oczywiście usmażyć.
Rybę układamy na sałatce i posypujemy szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz