Nie miałam wiele czasu, więc nie mogłam przygotować sama bezy, ale na szczęście krążki bezowe są stosunkowo niedrogie i łatwo dostępne.
Zachęcam do przygotowania tego tortu. Potrzebujemy zaledwie 15 minut!
Składniki:
- 500ml kremówki
- 2-3 śmietan fixy
- 250 g mascarpone
- 250g masy kajmakowej
- 2 łyżki cukru pudru
- szklanka orzechów włoskich
- 4 łyżki syropu z agawy (ew. klonowego)
- 2 blaty bezowe śr.26cm
Serek mascarpone ubijamy z połową masy kajmakowej, aż uzyskamy jednolity krem.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Bitą śmietanę łączymy z masą serowo- kajmakową.
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni na dużym ogniu około 5 minut. Potrząsamy dość często patelnią.
Orzechy zalewamy syropem z agawy i dusimy 3 minuty. Odstawiamy, aby orzechy przestygły. Jeśli się posklejały, rozdzielamy.
Blat bezowy smarujemy pozostałą masa kajmakową, następnie połową kremu. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy resztą kremu. Na wierzchu układamy orzechy.
Tort wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Palce lizać!
Uwielbiam to ciacho! Twoje wygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuń