niedziela, 26 maja 2013

Ciasteczka z makiem tzw."Baletki"

Te ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Dawno nie widziałam ich w żadnym sklepie. Po bezowocnych poszukiwaniach postanowiłam upiec je sama.
Są przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu.
Z podanych składników otrzymamy około 35 ciasteczek.

Składniki:
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 70g cukru
  • 70g mąki pszennej
  • 0,5 słoika powideł
  • 0,5 szklanki suchego maku

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy piana jest już dość sztywna, dodajemy partiami cukier. Ubijamy, aż masa będzie idealnie gładka bez wyczuwalnego cukru. Dodajemy żółtka i miksujemy.Wsypujemy powoli mąkę i mieszamy delikatnie trzepaczką.
2 duże blachy natłuszczamy i kładziemy na każdej po łyżeczce ciasta w odstępach 1,5 cm. Ciasteczka powinny być okrągłe. Posypujemy obficie makiem.
Baletki pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Powinny lekko zbrązowieć.

Ostudzone ciasteczka smarujemy powidłami i składamy po dwa jak markizy.
Najlepsze są na drugi dzień, gdy biszkopty lekko zwilgotnieją.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz