poniedziałek, 24 czerwca 2013

Filety drobiowe w pesto na chrupiących warzywach

Szybkie danie obiadowe, pełne przenikających się smaków. Bardzo podobne potrawki warzywne można znaleźć w kuchni śródziemnomorskiej.




Składniki:

  • 3 filety drobiowe
  • 0,5 słoika pesto
  • 50g startego parmezanu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 zielonej papryki
  • 0,5 czerwonej papryczki chilli
  • 100g pieczarek
  • 1 pomidor
  • 0,5 pęczka selera naciowego
  • 0,5 szkl. czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka curry
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżki świeżego posiekanego tymianku
  • sól
  • pieprz

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Doprawiamy solą. Seler naciowy obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli. Czerwoną i zieloną paprykę kroimy w kostkę, chilli drobno siekamy. Łączymy z zawartością patelni. Następnie dodajmy pokrojone w kostkę pieczarki oraz pokrojone oliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw. Następnie posypujemy curry i wlewamy śmietanę. Dodajemy 2 łyżki wody i tymianek. Dusimy 5-7 minut, często mieszając. Warzywa powinny być lekko chrupiące.
Filety myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy. Obtaczamy w pesto i smażymy na 2 łyżkach oleju. Pod koniec smażenia posypujemy kurczaka parmezanem i przykrywamy na 2 minuty, aby ser się rozpuścił.
Na talerzu układamy duszone warzywa oraz filety w pesto. Do dania pasuje kasza gryczana.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz