Składniki:
- 3 filety drobiowe
- 0,5 słoika pesto
- 50g startego parmezanu
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 zielonej papryki
- 0,5 czerwonej papryczki chilli
- 100g pieczarek
- 1 pomidor
- 0,5 pęczka selera naciowego
- 0,5 szkl. czarnych oliwek
- 1 łyżeczka curry
- 5 łyżek śmietany 18%
- 2 łyżki świeżego posiekanego tymianku
- sól
- pieprz
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Doprawiamy solą. Seler naciowy obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli. Czerwoną i zieloną paprykę kroimy w kostkę, chilli drobno siekamy. Łączymy z zawartością patelni. Następnie dodajmy pokrojone w kostkę pieczarki oraz pokrojone oliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw. Następnie posypujemy curry i wlewamy śmietanę. Dodajemy 2 łyżki wody i tymianek. Dusimy 5-7 minut, często mieszając. Warzywa powinny być lekko chrupiące.
Filety myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy. Obtaczamy w pesto i smażymy na 2 łyżkach oleju. Pod koniec smażenia posypujemy kurczaka parmezanem i przykrywamy na 2 minuty, aby ser się rozpuścił.
Na talerzu układamy duszone warzywa oraz filety w pesto. Do dania pasuje kasza gryczana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz