wtorek, 25 czerwca 2013

Burrito

Uwielbiam burrito. Mielone mięso połączone z czerwoną fasolą i pikantnym sosem pomidorowym ma niepowtarzalny smak. Z ostatniej podróży do Hiszpanii przywiozłam czerwoną fasolę "pinto". To tradycyjna fasola, której używają Hiszpanie i Meksykanie do przyrządzania enchilladas czy burritos. W przepisie podaję jednak fasolę konserwową, ponieważ fasola pinto może nie być łatwo dostępna.

Składniki na 4 burrito:

  • 500g mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka chilli w płatkach ( opcjonalnie)
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 4 tortille
  • sól
  • pieprz

Rozgrzewamy patelnię. Wkładamy rozdrobnione mielone. Nie używamy tłuszczu, ponieważ mięso wytopi swój własny tłuszcz. Gdy mielone lekko się podsmaży, dodajemy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przecier, oba rodzaje mielonej papryki oraz chilli. Zalewamy 2/3 szklanki wody. Dusimy przez chwilę. Gdy mięso jest już prawie gotowe, dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość dusimy pod przykryciem około 5 minut.
Rozgrzewamy drugą patelnię. Podgrzewamy tortille po minucie z każdej strony. Nakładamy farsz i zawijamy brzegi do środka. Łączeniem układamy na talerzu. Podajemy z jogurtem naturalnym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz