Sałatka powstała jak zwykle spontanicznie, z tego co było pod ręką. Takie eksperymenty pozwalają odkryć nam czasem całkiem zaskakujące połączenia, które smakują wyśmienicie. Moim dzisiejszym odkryciem jest sos musztardowo- szczypiorkowy do sałatki.
Składniki na 2 porcje:
- 2 garście rukoli
- 3 duże pieczarki
- 1 camembert ( najlepiej firmy Turek)
- 5 dag salami
- 3 łyżki kiełków brokuła
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 4 łyżki oliwy ( może być ziołowa)
- 2 -3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Rukolę myjemy i osuszamy, układamy na talerzu. Camemberta kroimy na małe kawałki, salami kroimy w plasterki lub kostkę w zależności od rodzaju. Posypujemy sałatę. Pieczarki myjemy, oczyszczamy. Kroimy w półplasterki i podsmażamy kilka minut na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na sałacie.
Kiełki opłukujemy i posypujemy sałatkę. Musztardę łączymy dokładnie z oliwą. Sos powinien być gładki i jednolity. Dodajemy 2-4 łyżki wody, aby sos nie był za gęsty. Do sosu wsypujemy szczypiorek i dokładnie łączymy.
Sosem polewamy sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz