środa, 24 lipca 2013

Ryba duszona z warzywami




Danie zachwyca lekkością i bogactwem smaków. Po ostatnim kęsie marzy się o dokładce. Potrawa idealna na ciepłe dni, gdy czujemy się ociężali od upału i nie mamy ochoty na ciężkostrawny obiad. Gwarantuję,że jak spróbujecie, danie wejdzie na stałe do waszego jadłospisu.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duża cukinia ( około 250g)
  • 300g filetów z dorsza lub łososia
  • 2 młode marchewki
  • 0,5 pęczka dymki
  • 1 duży pomidor (około 200g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki soku z cytryny

Warzywa myjemy. Obieramy cukinię, wyjmujemy nasiona, kroimy w półplasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w ukośne cienkie plasterki. Dymkę siekamy, część odkładamy do dekoracji. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidora zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka minut. Następnie odlewamy wodę, nacinamy pomidora na krzyż i obieramy skórkę.Kroimy w ósemki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej cukinię, czosnek, dymkę i marchewkę. Wlewamy bulion i śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 5 minut.
Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę rozkładamy na warzywach. Dodajemy pomidora, przykrywamy patelnię i gotujemy 7 minut na małym ogniu. Po tym czasie ryba powinna być gotowa, a warzywa miękkie.

Danie podajemy z ryżem, posypujemy odłożoną dymką.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Naprawdę lekko, i zdrowo, i smacznie. Ja użyłam dorsza.Mojej córci też smakowało.

    OdpowiedzUsuń