Składniki:
- 375 g polewy / kuwertury czekoladowej
- 200g masła
- 175 g cukru
- 6 jajek
- 20 ml rumu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 175g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g kakao
- 75g mielonych migdałów
- 300g marmolady morelowej
75g polewy roztapiamy w kąpieli wodnej i zestawiamy z gazu, aby polewa przestygła.
Masło ubijamy mikserem, dodajemy 75g cukru. Ubijamy, aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści.
Do masy dodajemy po łyżce rozpuszczoną polewę, cały czas miksujemy. Następnie dodajemy rum i cukier waniliowy. Miksujemy, aż masa będzie gładka. Dodajemy kolejno po żółtku.
Białka ubijamy ze 100g cukru, masa powinna być sztywna i lśniąca, a cukier niewyczuwalny. Połowę piany mieszamy z masą czekoladową. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy, dodajemy do masy wraz z migdałami.
Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę piany i łączymy z masą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26cm natłuszczamy i wylewamy masę.
Pieczemy około 40 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 krążki. Marmoladę podgrzewamy i smarujemy każdy placek. Placki układamy jeden na drugim, smarujemy marmoladą wierzch i boki tortu.
300g polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy polewą cały tort, odkładamy kilka łyżek polewy. Wygładzamy wierzch tortu. Tort wkładamy do lodówki na 15-20 minut, aby polewa zastygła.
Resztą polewy przy pomocy szprycy lub woreczka z uciętym narożnikiem tworzymy napis " Sacher".
Tort wkładamy ponownie do lodówki.
Rada: warstwa polewy jest dość gruba, dlatego czekolada przy krojeniu może się łamać. Dlatego tort kroimy nożem uprzednio zanurzonym w gorącej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz