środa, 3 lipca 2013

Tort Sachera

Tort nietypowy bo bez kremu. Za to mocno czekoladowy, z marmoladą morelową i grubą warstwą polewy czekoladowej. Najbardziej znany tort z Austrii. Przepyszny!



Składniki:

  • 375 g polewy / kuwertury czekoladowej
  • 200g masła
  • 175 g cukru
  • 6 jajek
  • 20 ml rumu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 175g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g kakao
  • 75g mielonych migdałów
  • 300g marmolady morelowej

75g polewy roztapiamy w kąpieli wodnej i zestawiamy z gazu, aby polewa przestygła.
Masło ubijamy mikserem, dodajemy 75g cukru. Ubijamy, aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści.
Do masy dodajemy po łyżce rozpuszczoną polewę, cały czas miksujemy.  Następnie dodajemy rum i cukier waniliowy. Miksujemy, aż masa będzie gładka. Dodajemy kolejno po żółtku.
Białka ubijamy ze 100g cukru, masa powinna być sztywna i lśniąca, a cukier niewyczuwalny. Połowę piany mieszamy z masą czekoladową. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy, dodajemy do masy wraz z migdałami.
Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę piany i łączymy z masą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26cm natłuszczamy i wylewamy masę.
Pieczemy około 40 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 krążki. Marmoladę podgrzewamy i smarujemy każdy placek. Placki układamy jeden na drugim, smarujemy marmoladą wierzch i boki tortu.
300g polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy polewą cały tort, odkładamy kilka łyżek polewy. Wygładzamy wierzch tortu. Tort wkładamy do lodówki na 15-20 minut, aby polewa zastygła.
Resztą polewy przy pomocy szprycy lub woreczka z uciętym narożnikiem tworzymy napis " Sacher".
Tort wkładamy ponownie do lodówki.

Rada: warstwa polewy jest dość gruba, dlatego czekolada przy krojeniu może się łamać. Dlatego tort kroimy nożem uprzednio zanurzonym w gorącej wodzie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz