Sos guacamole to sos, którego bazą jest awokado. Ile kucharek, tyle różnych sosów guacamole.
Mój sos za każdym razem smakuje inaczej, bo często eksperymentuję z dodatkami. Tym razem guacamole z bazylią i pietruszką. Spróbujcie.
Składniki:
- 1 awokado
- 1 czerwona lub zielona papryczka chilli
- 1/3 szkl. liści pietruszki
- 1/3 szkl. liści bazylii
- sól
- pieprz
- sok z połowy cytryny
Awokado myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Łyżką wyciągamy miąższ. Skrapiamy awokado sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Papryczkę myjemy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki. Drobno siekamy. Awokado, chilli i zioła ucieramy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowy sos guacamole przekładamy do miseczki. Podajemy z chipsami lub nachosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz