piątek, 2 sierpnia 2013

Guacamole ziołowe





Sos guacamole to sos, którego bazą jest awokado. Ile kucharek, tyle różnych sosów guacamole.
Mój sos za każdym razem smakuje inaczej, bo często eksperymentuję z dodatkami. Tym razem guacamole z bazylią i pietruszką. Spróbujcie.

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 czerwona lub zielona papryczka chilli
  • 1/3 szkl. liści pietruszki
  • 1/3 szkl. liści bazylii
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny

Awokado myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Łyżką wyciągamy miąższ. Skrapiamy awokado sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Papryczkę myjemy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki. Drobno siekamy.  Awokado, chilli i zioła ucieramy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowy sos guacamole przekładamy do miseczki. Podajemy z chipsami lub nachosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz