poniedziałek, 29 lipca 2013

Barszcz ukraiński





Barszcz ukraiński jest bardziej treściwy w porównaniu do naszego rodzimego czystego barszczu. Mamy tutaj dużo warzyw, które powodują, że zupa staje się bardzo sycącym posiłkiem.
Rozgrzewa jesienią, ale smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Podczas upałów można ją tylko lekko podgrzać.

Składniki na duży gar:

  • 5 buraków
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeniowa
  • 100g fasoli perłowej
  • 2,5-3 litry bulionu najlepiej wołowego
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • świeżo mielony pieprz
  • ew. cukier
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 szkl. śmietany 18% do zup

Fasolę namaczamy około 8 godzin, następnie gotujemy około 1,5 godziny, aż fasola zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Podsmażamy 4 minuty cały czas mieszając. Następnie zawartość garnka zalewamy bulionem i gotujemy 30-40 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy fasolkę,
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z barszczem. Doprawiamy sokiem z cytryny. Można ewentualnie dodać odrobinę cukru do smaku. Gotujemy 5 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zabielamy barszcz śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz