Nabrałam ochoty na sernik. Dawno w sumie żadnego nie upiekłam, wygrywały ciasta z owocami.
Zdobyłam świeże jeżyny i postanowiłam je wykorzystać do jakiegoś wypieku. W czasopiśmie Shape znalazłam przepis na waniliowy sernik z jeżynami.
Sernik wyszedł delikatny i zaskakujący smakowo, ponieważ najpierw czujemy smak amaretto, potem wanilię, a na końcu słodko -kwaśne jeżyny. Zmodyfikowałam nieco oryginalny przepis, ponieważ zamiast ciastek cantucci dałam amarettini, a zamiast cukru użyłam tez fruktozy. Pominęłam również syrop klonowy, którym należy polać jeżyny. Stwierdziłam, że co za dużo słodkiego to niezdrowo:)
Z podanych składników otrzymacie mały sernik, zalecam użycie małej formy o średnicy 20cm.
Składniki:
- 100g masła lub margaryny
- 200g ciastek amarettini
- 400g jogurtu greckiego
- 250g sera ricotta
- skórka otarta z polowy cytryny
- 70g fruktozy
- kilka kropel ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
- 1 jajko
- 500g jeżyn
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Rozpuszczamy masło. Ciastka kruszymy lub drobno kroimy i mieszamy z rozpuszczonym masłem.
Masą wykładamy foremkę (nie musimy już jej natłuszczać). Dociskamy mocno i wkładamy formę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Jogurt i ricottę miksujemy wraz z żółtkiem, fruktozą i wanilią. Dodajemy startą skórkę z cytryny.
Białko ubijamy ze szczyptą soli. Łączymy z masą serową.
Masę wykładamy na spód sernika, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na 45 minut.
Upieczony odstawiamy do ostygnięcia.
Ostudzony sernik wyjmujemy delikatnie z formy.
Jeżyny opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy owoce na serniku i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń