Jak co roku ogarnęło mnie szaleństwo przetworów. Spiżarnia powoli pęka w szwach, na półkach pysznią się dżemy, konfitury, kompoty, ogórki, a przede mną jeszcze buraki, przeciery pomidorowe i leczo. Zrobię tez może coś z pigwy albo gruszek. Póki co, korzystam z wysypu malin na straganach. Warto zrobić z nich nalewki, soki lub syropy na przeziębienie lub po prostu dżemy, które w okresie jesienno- zimowym wzmocnią nasze organizmy. Niniejszym polecam prosty przepis na dżem, który zawsze się udaje.
Składniki na 3 słoiczki po 200 ml:
- 750 g malin
- 200g cukru
Maliny przebieramy i opłukujemy. Przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Czekamy chwilę,aż maliny puszczą sok lub od razu podgrzewamy, ciągle mieszając. Pod wpływem ciepła maliny szybko się rozpadną i puszczą dużo soku. Pamiętamy o częstym mieszaniu. Gdy owoce się zagotują, zmniejszamy gaz. Gotujemy około 15-20 minut, aż sok się zredukuje i dżem zgęstnieje. Jeśli nie mamy pewności, czy konsystencja jest już dobra, wylewamy łyżeczkę dżemu na talerzyk. Gotowy dżem po przestudzeniu powinien zgęstnieć.
Słoki wyparzamy, osuszamy i nakładamy gorący dżem. Odwracamy na 10-15 minut do góry dnem.
Po tym czasie ponownie odwracamy słoiki i odstawiamy do przestudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz