poniedziałek, 2 września 2013

Dżem zimowy ( rabarbarowy)



Kupiłam rabarbar, ale specjalnie nie miałam pomysłu jakby go spożytkować. Ciasto nie, kompot nie...ale że akurat jestem w trakcie robienia różnorakich przetworów wpadłam na pomysł, aby stworzyć zimowy dżem.
Taki, który po spróbowaniu od razu skojarzy się z ciepłym kominkiem i świętami.
Dodatek cynamonu spowodował, że przenosimy się myślami do zimowych wieczorów. Póki co, zakręcam słoiki, dżemem rozkoszować się będę podczas mrozów. A co!

Składniki na 3 słoiki:

  • 1kg rabarbaru
  • 6 moreli
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Morele myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Wkładamy do garnka, zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i 3 łyżkami wody i cały czas mieszając zagotowujemy. Szumowiny zbieramy łyżką cedzakową lub małym sitkiem i wyrzucamy.Gotujemy około 15-20 minut, tak, aż powstanie dość gęsty dżem.
Rabarbar myjemy, obieramy i odcinamy końce. Kroimy na centymetrowe kawałki. Wkładamy do garnka rabarbar, zalewamy pól szklanki wody i wsypujemy pozostały cukier. Zagotowujemy. Mieszamy często, aby rabarbar się nie przypalił. Gdy kawałki całkiem się rozpadną, dodajemy dżem morelowy i cynamon.
Gotujemy jeszcze chwilę, aż dżem zgęstnieje i składniki się dobrze połączą.

Słoiki wyparzamy, wycieramy i nakładamy gorący dżem. Mocno zakręcamy i układamy na 10 minut do góry dnem. Odwracamy i zostawiamy do ostygnięcia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz