Uwielbiam grzybowe sosy i zupy grzybowe wszelkiego rodzaju. Ostatnio byłam w Tatrach przez 2 tygodnie i prawie nie było dnia, abym nie jadła czegoś z grzybkami : placki ziemniaczane z sosem grzybowym, polędwiczki w sosie podgrzybkowym... rozmarzyłam się :) Teraz po powrocie z urlopu apetyt na grzyby jakoś mi nie minął i wciąż mam na nie ochotę. Dziś propozycja na szybki obiad: schab w pysznym sosie kurkowym.
Składniki:
- 250g kurek
- 1 śmietana 18%
- 1 cebula
- 0,5 kg schabu
- 2 łyżki oliwy z pestek winogron
- sól
- pieprz
Kurki dokładnie oczyszczamy z piasku, płuczemy i osączamy na sicie. Większe sztuki przekrawamy na pół.
Schab myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Każdy doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie.Zdejmujemy schab z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulkę. Gdy się lekko zeszkli dodajemy kurki. Smażymy około 5-7 minut. Kurki puszczą sok, który wyparuje. Dopiero teraz doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną. Dusimy 5 minut. Jeśli sos będzie za gęsty rozrzedzamy go kilkoma łyżkami wody.
Plastry schabu polewamy sosem kurkowym i od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz