niedziela, 29 września 2013

Kurczak po jamajsku





Jerk Chicken to potrawa z Jamajki. Mięso drobiowe i  mocne aromaty przypraw. Na Jamajce całego kurczaka obowiązkowo opieka się nad grillem. U nas z racji klimatu nie zawsze możemy pozwolić sobie na grilla, chyba, że ktoś ma w domu grilla elektrycznego lub patelnię grillową. Chodzi tu jednak zdecydowanie o smak, a niekoniecznie o sposób pieczenia, dlatego jeśli nie macie grilla, możecie spokojnie użyć zwykłej patelni. Zrezygnowałam również z pieczenia całego kurczaka, wybrałam polędwiczki, które można błyskawicznie przygotować.

Składniki:
  • 1 kg polędwiczek drobiowych
  • 1 płaska łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chilli
  • dymka
  • 4  łyżki oliwy z oliwek

Czosnek i cebulę obieramy z łupinek i kroimy na mniejsze kawałki. Polędwiczki myjemy i osuszamy. Umieszczamy w głębokiej misce. Ziele angielskie mielimy lub rozdrabniamy w moździerzu.Wszystkie przyprawy, czosnek, cebulę oraz oliwę miksujemy blenderem na gładką pastę. Możemy również ugnieść wszystkie składniki w moździerzu na papkę.
Tak przygotowaną pastą nacieramy polędwiczki i odkładamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Następnie grillujemy lub smażymy na patelni podlanej łyżką oliwy.

Podajemy z salsą z mango lub sosem słodko- kwaśnym.




1 komentarz: