wtorek, 29 października 2013

Czerwona zupa rodem z horroru



Pomysł na mocno czerwoną zupę. Zupę robiłam na tzw. czuja, po prostu kupiłam czerwone warzywa i próbowałam coś z nich wyczarować. Smak zupy totalnie mnie zaskoczył. Kilka składników, niewiele przypraw, ale ten smak i aromat! Ta zupa na pewno będzie często gościć na moim stole.

Składniki:
  • 3 buraki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szkl. bulionu
  • 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
  • 2 łyżki łuskanych pestek dyni
  • sól
  • pieprz

Buraki szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy, ale nie obieramy. Każdego buraka osobno zawijamy szczelnie w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 40-60 min, w zależności od wielkości buraków. Sprawdzamy co jakiś czas czy są już miękkie. Upieczone buraki odwijamy z folii i odstawiamy do przestygnięcia. Obieramy ze skórki. 2 buraki kroimy na mniejsze kawałki a trzeciego kroimy w słupki.
Myjemy i oczyszczamy paprykę,  kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy puszkę pomidorów, posiekany koperek i dusimy 5 minut na małym ogniu. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy buraki pokrojone w kawałki.
Zupę miksujemy.
Pestki prażymy na suchej patelni.
Zupę nalewamy do miseczek, na środku układamy buraki pokrojone w słupki. Wierzch posypujemy pestkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz