sobota, 5 października 2013

Tarta z kurkami i kurczakiem



Ostatnie chwile, kiedy jeszcze można kupić kurki. Zamiast jajecznicy z kurkami polecam do wypróbowania kurek na inny sposób. Świetnie komponują się z tartą. Danie nie jest pracochłonne, za to bardzo sycące, w sam raz na obiad czy kolację.

Składniki:
  • 200g mąki razowej pszennej
  • 200g mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła lub margaryny + 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 500g kurek
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany 18% do zup i sosów
  • 1 filet z kurczaka
  • 4 liście bazylii
  • 5 gałązek oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

Zagniatamy kruche ciasto z obu rodzajów mąk, 0,5 kostki masła, soli i 2 łyżek zimnej wody. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Kurki dokładnie oczyszczamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy pozostałe masło i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki i dusimy 10 minut, aż grzyby puszczą sok i gdy cały płyn odparuje. Wtedy doprawiamy całość solą i pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy listki oregano i pokrojoną w paseczki bazylię. Fileta z kurczaka posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju, kroimy w kostkę i mieszamy z kurkami.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy w natłuszczonej formie, palcami formujemy brzeg. Nakłuwamy wielokrotnie widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika.
Na podpieczony spód wykładamy kurki z kurczakiem i zalewamy masą jajeczno- śmietanową.
Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i włączamy opiekanie z góry. Po około 10 minutach masa powinna być już ścięta.
Tarta gotowa!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz