Ostatnie chwile, kiedy jeszcze można kupić kurki. Zamiast jajecznicy z kurkami polecam do wypróbowania kurek na inny sposób. Świetnie komponują się z tartą. Danie nie jest pracochłonne, za to bardzo sycące, w sam raz na obiad czy kolację.
Składniki:
- 200g mąki razowej pszennej
- 200g mąki pszennej
- 0,5 kostki masła lub margaryny + 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 500g kurek
- 1 cebula
- 2 jajka
- 150 ml śmietany 18% do zup i sosów
- 1 filet z kurczaka
- 4 liście bazylii
- 5 gałązek oregano
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Zagniatamy kruche ciasto z obu rodzajów mąk, 0,5 kostki masła, soli i 2 łyżek zimnej wody. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Kurki dokładnie oczyszczamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy pozostałe masło i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki i dusimy 10 minut, aż grzyby puszczą sok i gdy cały płyn odparuje. Wtedy doprawiamy całość solą i pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy listki oregano i pokrojoną w paseczki bazylię. Fileta z kurczaka posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju, kroimy w kostkę i mieszamy z kurkami.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy w natłuszczonej formie, palcami formujemy brzeg. Nakłuwamy wielokrotnie widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika.
Na podpieczony spód wykładamy kurki z kurczakiem i zalewamy masą jajeczno- śmietanową.
Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i włączamy opiekanie z góry. Po około 10 minutach masa powinna być już ścięta.
Tarta gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz