niedziela, 17 listopada 2013

Kurczak w glazurze musztardowej z pieczarkami




Propozycja na błyskawiczny obiad. Do tego dania pasuje każda część kurczaka.
Ja wykorzystałam tutaj akurat gotowane mięso, na którym zrobiłam dzień wcześniej rosół. Możecie jednak użyć tutaj również mięsa smażonego.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 250g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka suszonych płatków chilli
  • sól
  • pieprz

Oba rodzaje musztardy łączymy z oliwą, sokiem z cytryny i pastą curry. Dodajemy 2 łyżki posiekanej natki.
Taką glazurą smarujemy ugotowanego kurczaka.
Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki. Kroimy w plasterki. W misce mieszamy pieczarki  z oliwą, chilli i resztą natki. Doprawiamy solą i pieprzem.
W nienatłuszczonej brytfannie układamy mięso, w przestrzeniach rozkładamy pieczarki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 15 minut.

1 komentarz:

  1. Kurczak palce lizać! Podoba mi się też wykorzystanie mięsa z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń