sobota, 16 listopada 2013

Racuchy z jabłkami



Idealne na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Leciutkie jak puch, rozpływające się w ustach. Pyszne i sycące racuszki.W mojej wersji z jabłkami, ale można przygotować je z gruszkami czy śliwkami. Świetne także saute, z dodatkiem konfitury.

Składniki na 12 sztuk:
  • 6 jabłek
  • 0,5 kg mąki
  • 1 szkl. kefiru
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przesiewamy mąkę do miski, wbijamy jajka, wlewamy kefir i jogurt. Dodajemy cukier, sól i proszek.
Dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki. Odstawiamy na chwilę.
Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce. Mieszamy z ciastem.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy na złoto z obu stron.
Posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz