środa, 6 listopada 2013

Pieczone jabłko z amaretto



Prosty i pyszny deser. Słodki i aromatyczny i jak to w mojej kuchni bywa, przygotowanie zajmuje dosłownie parę minut. Do deseru polecam jędrne jabłka, mięsiste niekoniecznie się sprawdzą. Jeśli rodzynki są przesuszone, wystarczy namoczyć je chwilę w gorącej wodzie.

Składniki na 4 porcje:
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki amaretto
  • 3łyżki rodzynek
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • 3 łyżki grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

Rodzynki moczymy w amaretto. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Jabłka dokładnie myjemy i wydrążamy środki. Ważne, aby nie przebić jabłka na wylot, dlatego najlepiej wyjąć miąższ łyżeczką. Do każdego jabłka wsypujemy po pół łyżeczki brązowego cukru. Następnie wkładamy orzechy włoskie i rodzynki namoczone w amaretto. Na koniec kładziemy po łyżce konfitury.
Jabłka układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 20 minut. Czas pieczenia zależy od odmiany jabłek, dlatego po 20 minutach sprawdzamy czy jabłka są już miękkie, jeśli nie pieczemy aż do uzyskania zadowalającej nas miękkości.


2 komentarze:

  1. Z amaretto musiały smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, a gdy likier wypłynie i się zapiecze to smakuje jak karmel o smaku amaretto:)

    OdpowiedzUsuń