piątek, 24 stycznia 2014

Pstrąg w papilotach


Dietetyczne danie, bezwęglowodanowe, beztłuszczowe. Świetnie nadaje się również dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Niby tylko rybka i warzywa, jednak daniem można spokojnie się nasycić.
Chrupiący koper i marchewka, delikatne mięso i lekki posmak ostrości dzięki imbirowi.
Przepis pochodzi z programu " Rewolucja na talerzu".

Składniki na 2 porcje:

  • 2 sprawione pstrągi lub 2 duże filety
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 koper włoski
  • 1 cytryna
  • 1 marchewka
  • 1 cm imbiru
  • 150 ml białego wina
  • sól
  • pieprz
  • folia aluminiowa

Rybę myjemy, osuszamy, posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Cytrynę szorujemy i kroimy w plasterki.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce.Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Koper włoski, cebulę i seler naciowy obieramy i kroimy w plasterki.
Wycinamy duże prostokąty z folii aluminiowej. Na samym dole kładziemy 1/3 warzyw oprócz imbiru.Oprószamy solą i pieprzem. Na warzywach układamy 1/3 plasterków cytryny. Do środka ryby wkładamy imbir i parę plasterków cytryny, wkładamy kolejną część warzyw. Rybę kładziemy na przygotowanych warzywach we folii. Na samej górze układamy resztę warzyw, doprawiamy, układamy plasterki cytryny. Brzegi folii zawijamy do środka, całe danie zalewamy winem. Szczelnie zapakowujemy i pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut.

Podajemy w folii lub jeśli mamy całego pstrąga, możemy go obrać i całą piramidkę ułożyć ponownie na talerzu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz