środa, 29 stycznia 2014

Krem z gruszek i porów





Przepis na ten krem zaczerpnęłam z październikowego numeru " Moje Gotowanie". Przygotowanie jest banalnie proste i uda się na pewno każdemu. Zupa krem pasuje jako przystawka przed daniem głównym lub jako samodzielne lekkie danie na kolację.

Składniki na 3 porcje:
  • 2 duże białe części porów
  • 3 gruszki
  • 3 łyżki masła
  • 3 szkl. bulionu
  • 0,5 łyżki tartej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 garść płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz

Pory myjemy i kroimy w talarki. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoc na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy masło w rondelku i podsmażamy pory. Następnie wlewamy bulion i dodajemy gruszki. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, uważając, aby się nie przypaliły.
Zupę miksujemy, odlewamy pół kubeczka i hartujemy w nim śmietanę. Dolewamy do reszty zupy i dokładnie mieszamy.  Krem rozlewamy do miseczek. Posypujemy płatkami migdałowymi.

1 komentarz:

  1. Taka elegancka ta zupa, bardzo mi się podoba :)
    Hmm... Może bym dzisiaj zrobiła...?

    OdpowiedzUsuń