piątek, 31 stycznia 2014

Zapiekanka z cukinii i bakłażana



To danie to kolejna dietetyczna inspiracja zaczerpnięta z programu "Rewolucja na talerzu". Zamiast niezdrowej, tłustej ciężkostrawnej lazanii warto skusić się na jej zdrowszy wariant. Pyszny sos mięsny z warzywami, a zamiast makaronu plastry cukinii i bakłażana. Żółty ser z powodzeniem zastąpi mozzarella.

Składniki:
  • 300g mielonego indyka
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 mozzarella
  • 0,5 szkl. bulionu
  • 0,5 szkl. białego wina
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki świeżo posiekanej szałwii
  • 3 łyżki świeżo posiekanego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Cebulę, seler i marchewkę drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy warzywa, następnie dodajemy rozdrobnione mięso. Gdy mięso zmieni kolor na szary i zacznie powoli się rumienić, dodajemy pomidory z puszki, bulion i wino.Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy 15 minut.
W tym czasie kroimy w cienkie plastry cukinię i bakłażana. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Spłukujemy nadmiar soli, osuszamy warzywa i grillujemy je na patelni grillowej, aż się zrumienią. Jeśli nie macie patelni grillowej, możecie położyć plastry warzyw na suchej rozgrzanej patelni. Efekt będzie podobny, warzywa zmiękną.
Do sosu dodajemy zioła i dusimy jeszcze 2 minuty.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy 1/3 sosu, układamy połowę plastrów, następnie kolejną porcję sosu, ponownie warzywa i resztę sosu.
Zapiekamy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, układamy na wierzchu plasterki mozzarelli i wstawiamy z powrotem do pieca na 2 minuty. Gdy ser się rozpuści danie jest gotowe.


1 komentarz: