poniedziałek, 20 stycznia 2014

Zupa cebulowa z grzanką



Rewelacyjna zupa. Przygotowuje się ja bardzo szybko, jest sycąca i bardzo rozgrzewająca. Idealna, gdy wracamy po spacerze, na dworze zimno, a my chcemy szybko wypić coś rozgrzewającego, żeby nie złapało nas przeziębienie. Przepis pochodzi z gazetki delikatesów "Piotr i Paweł". Zmieniłam jedynie ilości przypraw i tłuszczu.

Składniki:

  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 300 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 liście laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • razowy chleb
  • 10 dag startego żółtego sera

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Cebula powinna lekko zbrązowieć.
Zagotowujemy bulion, dodajemy do niego tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, gałkę, sól i pieprz. Następnie oprószamy cebulę mąką i podsmażamy dalej, aż mąka się zrumieni.
Dolewamy wino i dodajemy plasterki czosnku. Mieszamy cały czas, aby nie utworzyły się grudki. Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze kilka minut.
Zawartość patelni wkładamy do bulionu i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut.
Z chleba robimy grzanki, posypujemy je startym serem (1/4 odkładamy) i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Grzanki umieszczamy w głębokim talerzu, zalewamy gorąca zupą. Wierzch posypujemy reszta sera.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz