sobota, 11 stycznia 2014

Aromatyczna pieczeń z jałowcem i sosem ananasowo-pieczeniowym




Pieczeń idealna na wystawny obiad. Głęboki smak, dymny aromat jałowca, a do tego przełamujący smak sos ananasowo- pieczeniowy. Sos jest delikatnie słodki, świetnie pasuje do mięsa. Gdy go robiłam nie miałam sprecyzowanej wizji smaku, to co mi wyszło, przeszło jednak moje oczekiwania. Najchętniej wyjadałabym go łyżeczką:)

Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 ml śmietany 18%
  • 0,5 szkl, soku ananasowego
  • 150 ml bulionu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz


Szynkę myjemy i osuszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną.
Jagody jałowca rozcieramy w moździerzu, dodajemy suszone zioła oraz sól. Szynkę nacieramy mieszanką. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i ponownie wcieramy wszystkie składniki w mięso.
Szynkę odstawiamy na 2 godziny.
Rozgrzewamy patelnię grillową bez tłuszczu i smażymy szynkę po parę minut z każdej strony, aż się zarumieni. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Upieczone mięso przekładamy do innego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Zlewamy sok z pieczenia do rondelka. Dodajemy śmietankę,w małej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy do sosu  i stawiamy garnek na gazie.
Cały czas mieszając trzepaczką, aby rozbić ewentualne grudki mąki,dolewamy sok ananasowy i bulion. Należy cały czas mieszać, bo sos szybko gęstnieje. Doprowadzamy do zagotowania i zestawiamy garnek z gazu. Gęstość sosu regulujemy bulionem i mąką.

Pieczeń kroimy w plastry i polewamy sosem. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i brukselką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz