Pieczeń idealna na wystawny obiad. Głęboki smak, dymny aromat jałowca, a do tego przełamujący smak sos ananasowo- pieczeniowy. Sos jest delikatnie słodki, świetnie pasuje do mięsa. Gdy go robiłam nie miałam sprecyzowanej wizji smaku, to co mi wyszło, przeszło jednak moje oczekiwania. Najchętniej wyjadałabym go łyżeczką:)
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 łyżeczka jagód jałowca
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 50 ml śmietany 18%
- 0,5 szkl, soku ananasowego
- 150 ml bulionu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Szynkę myjemy i osuszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną.
Jagody jałowca rozcieramy w moździerzu, dodajemy suszone zioła oraz sól. Szynkę nacieramy mieszanką. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i ponownie wcieramy wszystkie składniki w mięso.
Szynkę odstawiamy na 2 godziny.
Rozgrzewamy patelnię grillową bez tłuszczu i smażymy szynkę po parę minut z każdej strony, aż się zarumieni. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Upieczone mięso przekładamy do innego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Zlewamy sok z pieczenia do rondelka. Dodajemy śmietankę,w małej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy do sosu i stawiamy garnek na gazie.
Cały czas mieszając trzepaczką, aby rozbić ewentualne grudki mąki,dolewamy sok ananasowy i bulion. Należy cały czas mieszać, bo sos szybko gęstnieje. Doprowadzamy do zagotowania i zestawiamy garnek z gazu. Gęstość sosu regulujemy bulionem i mąką.
Pieczeń kroimy w plastry i polewamy sosem. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i brukselką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz