środa, 12 lutego 2014

Ciasto makowe z czekoladą




Chciałam przygotować zupełnie inne ciasto na Walentynki, ale jak na złość przepalił mi się mikser.
Trzeba było podjąć szybką decyzję co dalej, więc postanowiłam zrobić biszkopt makowy, który nie wymaga użycia miksera, białka można ubić trzepaczką, a następnie delikatnie wmieszać pozostałe składniki.
Do przepisu wykorzystałam małą blaszkę w kształcie serca, jeśli takiej nie macie, z powodzeniem można ją zastąpić małą okrągłą blaszką o średnicy 20-22 cm.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100g maku
  • 100g białej czekolady
  • 20g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 18%
  • 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy powoli oba rodzaje cukru i ubijamy dalej, aż masa będzie gęsta, a cukier nie będzie wyczuwalny. Dodajemy powoli żółtka. Następnie przesiewamy oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie ubijamy i dokładnie łączymy składniki. Na koniec dosypujemy mak i mieszamy delikatnie, aby całość nie opadła.
Dno blaszki wykładamy papierem ( docinamy kształt). Wlewamy ciasto i pieczemy je 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdzamy ciasto patyczkiem, gdy jest suchy, ciasto jest upieczone.

Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Następnie przekrawamy ciasto na pół, nasączamy je kilkoma łyżkami herbaty, a potem przekładamy dżemem.
Oba rodzaje czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do białej czekolady dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy.

Ciasto oblewamy białą czekoladą, smarujemy również boki. Następnie z ciemnej czekolady robimy esy floresy. Odstawiamy do zastygnięcia czekolad.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Mmm, pyszności :) A wygląda niesamowicie uroczo w te makowe kropeczki :)

    OdpowiedzUsuń