Kolejny pomysł na szybką przekąskę imprezową lub dla niespodziewanych gości. Kulki serowe robi się naprawdę błyskawicznie, no chyba, że nie mamy mielonych orzechów tylko sami łupiemy orzechy i mielimy w blenderze. Potem wystarczy kulki schłodzić w lodówce i można podawać.
Składniki:
- 250g sera typu feta
- 300g twarogu półtłustego
- 100g zielonych oliwek
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 150 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
Oliwki drobno siekamy. Oba rodzaje dokładnie razem ucieramy, doprawiamy pieprzem i słodką papryką, wsypujemy oliwki. Dokładnie łączymy wszystkie składniki, następnie z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w mielonych orzechach i odkładamy na talerzyk.
Kulki chłodzimy co najmniej 1,5 godziny w lodówce.
Zamiast orzechów można użyć drobno posiekanego szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz