poniedziałek, 24 lutego 2014

Krem z porów i szpinaku



Bardzo szybka i zdrowa zupa krem. Pełna witamin, lekka, dla wszystkich na diecie i dla tych, którzy maja nietolerancję glutenu lub laktozy. Zupa to tak naprawdę bulion i same warzywa, niczym jej nie zaciągamy,aby wykluczyć niepotrzebne składniki, zupa broni się sama, po zmiksowaniu jest wystarczająco gęsta.

Składniki na 3 porcje:

  • 20 dag ziemniaków
  • 20 dag pora
  • 10 dag mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu
  • 1 łyżka suszonego cząbru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • kiełki rzodkiewki lub inne

Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę, pory i czosnek kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę.
Rozgrzewamy oliwę w głębokim garnku i podsmażamy warzywa. Następnie zalewamy je bulionem.. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz i gotujemy do miękkości. Dodajemy cząber i rozmrożony szpinak, gotujemy 5 minut. Zupę miksujemy na krem.
Zupę rozlewamy między talerze, posypujemy kiełkami.
Świetnie jako dodatek pasują tez pestki dyni lub słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz