Bardzo szybka i zdrowa zupa krem. Pełna witamin, lekka, dla wszystkich na diecie i dla tych, którzy maja nietolerancję glutenu lub laktozy. Zupa to tak naprawdę bulion i same warzywa, niczym jej nie zaciągamy,aby wykluczyć niepotrzebne składniki, zupa broni się sama, po zmiksowaniu jest wystarczająco gęsta.
Składniki na 3 porcje:
- 20 dag ziemniaków
- 20 dag pora
- 10 dag mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 l bulionu
- 1 łyżka suszonego cząbru
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- kiełki rzodkiewki lub inne
Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę, pory i czosnek kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę.
Rozgrzewamy oliwę w głębokim garnku i podsmażamy warzywa. Następnie zalewamy je bulionem.. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz i gotujemy do miękkości. Dodajemy cząber i rozmrożony szpinak, gotujemy 5 minut. Zupę miksujemy na krem.
Zupę rozlewamy między talerze, posypujemy kiełkami.
Świetnie jako dodatek pasują tez pestki dyni lub słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz