poniedziałek, 3 marca 2014

Szarlotka

 
Przepis na ta szarlotkę otrzymałam od szwagierki. Bardzo długo szukałam takiego przepisu, żeby wszystko pasowało, i jabłka i ciasto. I żeby całość była harmonijna. Ten przepis zdecydowanie spełnił moje wymagania. Ciasto jest pyszne, delikatny spód, słodkie jabłka, jeden kawałek to za mało!


Składniki:
  • 3szkl. mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 250 g margaryny
  • 1 szkl. +3 łyżki cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 buteleczki olejku śmietankowego lub waniliowego
  • 1,5kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Zagniatamy ciasto z mąki, śmietany, posiekanej margaryny, 3 łyżek cukru, proszku do pieczenia, olejku i żółtek.
Jeśli ciasto będzie za mokre dodajemy jeszcze trochę mąki. Dzielimy ciasto na 2 części. Pierwszą połówkę rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką prostokątnej blasze.  Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Drugą połowę chowamy do zamrażarki na 15-20 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier, ubijamy, aż masa będzie lśniąca i cukier nie będzie wyczuwalny.
Łączymy jabłka z pianą, dodajemy cukier waniliowy, cynamon i mąkę ziemniaczaną.
Masę wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch ścieramy zmrożoną połowę ciasta.
Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach około 40-50 minut. Gdy wierzch ciasta będzie ciemno złoty wyciągamy ciasto z piekarnika.


2 komentarze: