Składniki:
- 3szkl. mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 250 g margaryny
- 1 szkl. +3 łyżki cukru
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 buteleczki olejku śmietankowego lub waniliowego
- 1,5kg jabłek
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
Zagniatamy ciasto z mąki, śmietany, posiekanej margaryny, 3 łyżek cukru, proszku do pieczenia, olejku i żółtek.
Jeśli ciasto będzie za mokre dodajemy jeszcze trochę mąki. Dzielimy ciasto na 2 części. Pierwszą połówkę rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką prostokątnej blasze. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Drugą połowę chowamy do zamrażarki na 15-20 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier, ubijamy, aż masa będzie lśniąca i cukier nie będzie wyczuwalny.
Łączymy jabłka z pianą, dodajemy cukier waniliowy, cynamon i mąkę ziemniaczaną.
Masę wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch ścieramy zmrożoną połowę ciasta.
Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach około 40-50 minut. Gdy wierzch ciasta będzie ciemno złoty wyciągamy ciasto z piekarnika.
szarlotka,,chyba najlepsze z najlepszych,Twoja prezentuję się pięknie :)
OdpowiedzUsuńdziekuje:)
OdpowiedzUsuń