Przepyszna rybka w aromatycznej marynacie. Od jakiego czasu posiadam parowar i najczęściej przygotowuję w nim rybę na różne sposoby. Ostatnio odkryłam marynatę z musztardy francuskiej i ziół. W przepisie wykorzystałam tylko natkę pietruszki, ale koperek też się świetnie sprawdzi.
Składniki na 3 porcje:
- 500 g filetów z morszczuka
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki oliwy
- 1 cm imbiru
Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce, dodajemy imbir.
Filety opłukujemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i wkładamy do marynaty. Odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy filety i układamy w pojemniku na parze. Gotujemy 15 minut.
Jeśli nie macie parowaru spokojnie starczy wam piekarnik. Wtedy filety umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, ewentualnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz