wtorek, 8 kwietnia 2014

Morszczuk na parze z imbirem i natką



Przepyszna rybka w aromatycznej marynacie. Od jakiego czasu posiadam parowar i najczęściej przygotowuję w nim rybę na różne sposoby. Ostatnio odkryłam marynatę z musztardy francuskiej i ziół. W przepisie wykorzystałam tylko natkę pietruszki, ale koperek też się świetnie sprawdzi.

Składniki na 3 porcje:
  • 500 g filetów z morszczuka
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cm imbiru

Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce, dodajemy imbir.
Filety opłukujemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i wkładamy do marynaty. Odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy filety i układamy w pojemniku na parze. Gotujemy 15 minut.

Jeśli nie macie parowaru spokojnie starczy wam piekarnik. Wtedy filety umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, ewentualnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz