piątek, 11 kwietnia 2014

Sos tatarski




Ten sos towarzyszy mi od zawsze. Obowiązkowy dodatek do potraw wielkanocnych, ale i też bożonarodzeniowych. Mój brat wcina nawet białą kiełbasą z tym sosem:) Sos jest przepyszny, ale od razu lojalnie uprzedzam, że to bomba kaloryczna. Na szczęście smak ma intensywny, że nie trzeba go wiele.
Koniecznie spróbujcie.

Składniki:
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 słoik grzybków marynowanych ( mogą być tez pieczarki)
  • 200 ml śmietany 10-12%
  • 450 g majonezu Pegaz ( koniecznie tego!)
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz

Ogórki i grzybki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Smak wyostrzamy ewentualnie dodatkowo musztardą, łagodzimy cukrem.
Prawda, ze proste?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz