Ten sos towarzyszy mi od zawsze. Obowiązkowy dodatek do potraw wielkanocnych, ale i też bożonarodzeniowych. Mój brat wcina nawet białą kiełbasą z tym sosem:) Sos jest przepyszny, ale od razu lojalnie uprzedzam, że to bomba kaloryczna. Na szczęście smak ma intensywny, że nie trzeba go wiele.
Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- 4 ogórki kiszone
- 1 słoik grzybków marynowanych ( mogą być tez pieczarki)
- 200 ml śmietany 10-12%
- 450 g majonezu Pegaz ( koniecznie tego!)
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka cukru
- pieprz
Ogórki i grzybki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Smak wyostrzamy ewentualnie dodatkowo musztardą, łagodzimy cukrem.
Prawda, ze proste?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz