niedziela, 4 maja 2014

Krem z dyni



W mojej zamrażarce zawsze można znaleźć różne skarby. Mrożę truskawki, paprykę czy dynię. Potem gdy mija na nie sezon albo są strasznie drogie sięgam do moich zapasów. Tym razem padło na dynię. To warzywo jest niezawodne, bo można z niego zrobić prawie wszystko.
Kremy,zupy, zapiekanki, placki, ciasta,koktajle...propozycji jest bez liku.
Moja dzisiejsza propozycja to krem z dyni z mlekiem kokosowym i imbirem. Ma aksamitną konsystencję i smakuje niebiańsko.

Składniki:
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 600g dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szkl. bulionu ( opcjonalnie)
  • 2  łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, cebule w piórka, dynię w kostkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw cebulę, po chwili dodajemy marchewkę i na końcu dynię.
Mieszamy często, aby warzywa się nie przypaliły. Dusimy 5 minut i zalewamy gorącą wodą lub bulionem ( jeśli użyjemy bulionu, krem będzie bogatszy w smaku). Dodajemy koncentrat i czosnek przeciśniety przez praskę. Przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy imbir, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Miksujemy zupę na krem i rozlewamy do miseczek.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz